Blog JCB

Jak se dělá rozvrh

Jak vzniká rozvrh jazykovky

Dva semestry, 15 kurzů pro dospělé, přes 30 kurzů pro děti, individuální kurzy, přípravy ke zkouškám a firemní výuka. Nejučenějším jazykem je u nás angličtina a hned za ní španělština, němčina, francouzština, italština, ruština, a nabízíme dokonce i kurzy češtiny pro cizince.

Vyučují u nás čeští lektoři i rodilí mluvčí. Někteří z těchto rodilých mluvčí žijí v okolí, jiní k nám přijíždějí na jeden nebo více semestrů z různých koutů světa.

 Jeden semestr u nás trvá 18 týdnů. Toto období je výzvou jak pro studenty, tak pro lektory. Považujeme tyto týdny za dobu tréninku zdatnosti daného jazyka a již od začátku si vytyčujeme cíle, kterých chceme v daném semestru dosáhnout. Zatímco se všichni lektoři na toto období zhruba 4 týdny před začátkem semestru připravují, silné jádro JCB sestavuje rozvrh a zařazuje studenty do skupin.

 „Na svých cestách jsem získala různé zkušenosti v jazykových školách ať už jako student nebo lektor. V Austrálii se mi líbilo, jaké metody používají učitelé na výuku druhého jazyka převážně dětí přistěhovalců. V Asii jsem viděla, jak se učí velké skupiny cca 30 lidí ve třídě, jak studenti umí být disciplinovaní při studiu, kolik se toho dá naučit a jakým stylem. Ve Španělsku a v dalších evropských státech jsem byla zvyklá učit velmi malé děti, které se učily více jazyků zároveň již od útlého věku. V Jižní Americe jsem pochopila, že na anglickém přízvuku až tolik nezáleží, hlavně že se domluvíte,“ říká Gábina, majitelka Jazykového centra.

„Neustále hledám cesty, jak naši jazykovku držet na světové úrovni, dobře vycházet s lidmi a co nejefektivněji jim přenášet znalost cizího jazyka a nejnovější trendy učení se. Přichází mi zpětná vazba, která mi potvrzuje, že to děláme na výbornou a výsledky jsou srovnatelné s jazykovými školami na světové úrovni. A to je pro mě důležité. Snažím se hledět vpřed a hledat nové výzvy jak v jazykovce, tak i v osobním životě. Proto také spolupracuji s lidmi, kteří mají podobné vize. Vím, že pro ně také důležité pracovat v komunitě moderních lektorů a rádi se učí nové věci. Společně s některými lektory z tymu plánujeme oblíbený letní Summer Camp pro děti, na kterém jim přinášíme cesty do světových zemí přímo z Bučovic. Organizujeme výuku ve firmách, dny otevřených dveří pro děti i dospělé, školní a další aktivity.“

Od přihlášky k začátku pololetí

Od chvíle, kdy vyplníte elektronickou přihlášku na webu, se v naší kanceláři udá spousta věcí. Za celou technickou podporu, grafiku a reklamu děkujeme lektorce angličtiny Michaele, která některé z vás svými výtvory na webu nebo na reklamních letácích upoutala natolik, že jste se rozhodli do toho jít s námi. Naše Gábi je papírová královna. Má několik složek, do kterých neustále zapisuje nové poznatky a nápady a kompletuje všechny záležitosti JCB. Naštěstí většinu dat uchovává již v digitální podobě a všichni jsou propojení online. Ale proč o tom mluvíme? Protože takhle naše kurzy vznikají. Přes naši centrálu Gábi, která plánuje s ostatními kolegyněmi lekce právě pro vás.

Vaši přihlášku pak otevře lektorka angličtiny Kája a ta už s vámi naplánuje vhodný kurz a vyřídí všechny náležité formality, a to vše bez toho, aniž byste museli někam chodit. Naplánuje s vámi ukázkovou hodinu, nebo se s vámi setká přímo v jazykovce ještě před začátkem semestru. Kája má hned po Gábině největší přehled o všech třídách, aktivitách, kurzech a o všem co se kde šustne v JCB.

Plány a celé zákulisí si nosí Gábina v hlavě daleko déle. Ty nejlepší nápady totiž zrají. Plánování Summer Campu je oblíbeným tématem našich lektorů po celý rok a sepsané nápady nastřádané během celého roku se hodí okamžitě po rozjezdu jarního semestru, kdy už na tento příměstský tábor chystáme program. Mimo to také tvoříme rozvrh na celé léto pro zájemce letních intenzivních kurzů. O tom ale příště.

Někdy to trvá

Poté, co zkompletujeme přihlášky a kontaktujeme lektory, se kterými máme již dávno dopředu domluvenou spolupráci na další pololetí, plánujeme rozvrh a zapisujeme. Zařazujeme každého studenta dle jeho požadavků a potřeb. Naše italská lektorka Rosa jednou řekla: „Jste výjimeční tím, že zde šijete kurzy na míru místním lidem.“  Rozvrh se tedy tvoří dle vaší poptávky.

A hurá na studium

Jakmile vám zavoláme a potvrdíme si termín vašeho kurzu, máte vše naplánované! Dorazí vám faktura na školné, email vám znovu připomene kdy, kde, proč a jak a pak už jen chodit, studovat, spolupracovat a trénovat. Studenti většinou chodí 1-2x týdně, někteří i víckrát. Čím víc, tím líp. A pak už to frčí: lektoři se připravují na vaše lekce. Zní to docela jednoduše, ale rozjet pololetí a umístit stovky studentů je fuška. Jsme vděční za náš mnohačetný tým lektorů, na které se můžeme vždy spolehnout. Při plánování každého pololetí si vyzkoušíme 6 profesí, 100 hodin plánování při 3-4 týdnech a minimálně 200 telefonních hovorů. Ale o učení během semestru až v dalším článku.

Zeptejte se nás

Jsme tu pro Vás

Odebírejte náš newsletter

Učíme se s Vámi už 10 let!

Jazykové centrum Bučovice

Legionářská 138, 685 01 Bučovice

prihlaska@jazyky-bucovice.cz

Jazykové centrum Slavkov u Brna

Koláčkovo náměstí 727, 684 01 Slavkov u Brna

prihlaska@jazyky-bucovice.cz

Sledujte sociální sítě

Odebírejte náš newsletter a soutěžte o hodinu ZDARMA v JCB