Blog JCB

Summer Camp Slavkov 2023

Úspěšný Summer camp v angličtině dorazil už i do Slavkova

Znáte tu situaci. Jsou prázdniny a děti si potřebují odpočinout od učení. Dva měsíce volna jsou ale zároveň skvělou příležitostí pro osvojení si nových schopností, vědomostí a znalostí, či rozvoji těch stávajících, které dětem třeba dělaly problémy v průběhu školního roku. Jak dopřát dětem zábavné prázdniny, ale zároveň volný čas využít i produktivním způsobem. Odpovědí je náš Summer Camp, který už se osvědčil v Bučovicích a nyní si ho užívají i děti ze Slavkova u Brna.

Příměstský tábor, kde se děti naučí komunikovat výhradně v angličtině už JCB v čele s majitelkou a milovnicí cizích jazyků Gabrielou Braunerovou pořádá jedenáctým rokem. Vedoucí projektu, který se koná pod záštitou neziskové organizace „You can do it!“ je Karolína Kolaříková, studentka Masarykovy univerzity a zkušená lektorka. „Není to výuka, kterou si mnozí představí, učíme se názornými ukázkami, hrou a bez stresu,“ popisuje Karolína základní princip tábora. I když v případě Summer Campu se jedná spíše o výukový program než klasický tábor. Zábavu tu sice zažijete ve stejném rozsahu, ale Summer Camp dětem také permanentně zlepší komunikační schopnosti v angličtině – schopnosti, které jsou na základních i středních školách žalostně zanedbávány.

Spousta příležitostí, jak se rozvíjet i bavit

Letošní novinkou je kromě turnusu ve Slavkově také skupinka pro děti starší 14 let a široká škála mezinárodních hostů. Kempu se účastní žáci a lektoři z Rakouska, Anglie, Srbska, USA, Ruska i Austrálie. S organizací programu takového rozsahu nám vychází vstříc jak město Slavkov u Brna, tak i řada místních podniků. Kromě výuky zábavnou formou si tak účastníci užijí spoustu zábavných aktivit, jako je například cvičení jógy, tenisový trénink, pobyt na koupališti, hledání pokladu, luštění záhady v zámeckém parku a všemi velice oblíbená činnost – příprava a pečení vlastní pizzy.

Prvotní rozpaky zaženeme a rozmluvíme každého

Z naší zkušenosti si děti angličtinu osvojí velice rychle, dbáme totiž na to, aby mluvili výhradně anglicky. Nemusíte se ale bát, pokud vaše dítě anglicky moc nerozumí. Program a přístup vždy přizpůsobíme věkové a dovednostní kategorii dětí.

Často se tak stává, že první den máme před sebou spoustu nesmělých tváří, ze kterých stěží dostaneme v angličtině něco víc, než jak se jmenují. Na konci kempu už si ale nikdo na češtinu ani nevzpomene a anglicky se i hádáme. Patří ananas na pizzu, nebo ne? Kdo je nejlepší tenista na světě? Která příchuť zmrzliny je nejlepší? Všichni tak angličtinu využíváme jako nástroj, pomocí kterého se chceme dorozumět, ne jako něco, co se musíme naučit na test.

Ba co víc, je už téměř pravidlem, že se děti navzájem hlídají, aby naše pravidlo dodržovaly. „English, please!“ zazní v davu při cestě za aktivitami každý den alespoň pětkrát. V podstatě se z této věty stalo motto. Mluvit anglicky pak ani kluci a holky ze starší skupinky nevnímají jako povinnost, ale spíše jako výzvu, kterou dokážou splnit stejně dobře jako ostatní.

Baví nás dětem zajišťovat program, který rozvíjí jejich vzdělání, aniž by si toho vlastně všimli. A jsme rádi, pokud je z naší práce nadšení patrné. „Super, originální, úžasné. Smekám nad tím, jak se věnujete dětem a učíte je být jazykově vybavenými,“ ocenila nás například paní Anna Kučerová z Bučovic, které za krásná slova moc děkujeme.

Rodilý mluvčí nedá dětem šanci mluvit česky

Nutnost mluvit česky umocňuje především každoroční přítomnost rodilého mluvčího. Letos je to sympatický Angličan se jménem, které hýbe světem – Joe Money. Před ním by se přece neslušelo mluvit česky. Joe se u dětí rychle stal oblíbeným členem výpravy a terčem zvídavých otázek a podnětných konverzací na cestě za středeční aktivitou dne – tenisem. „Byl jsem překvapený, jak moc se děti zajímaly odkud jsem a pořád se mě na něco ptaly. Nečekal jsem, že jejich angličtina bude na tak dobré úrovni,“ nechal se slyšet Joe.

Nejprve váhali, teď se k nám rádi vrací

Na závěr Summer Campu dostanou všichni za svoje úsilí certifikáty a drobné odměny. Naší odměnou jsou spokojené ohlasy a chuť některých dětí jít do toho s námi znovu. „Rozhodl jsem se, že příště se přihlásím znovu. Byli tu fajn lidi a bavilo mě to,“ prohlásil například šestnáctiletý Dan, který se zprvu nechal na Summer Camp v Bučovicích dlouze přemlouvat. Celý rok ale čekat nevydržel a přidal se k nám už o týden později právě ve Slavkově u Brna. Co všechno jsme tu zažili, o tom vám povyprávíme příští měsíc. A budeme rádi, když se k nám příště přidáte. Pokud ale také nechcete čekat celý rok, vyberte si některý z našich kurzů na www.jazyky-bucovice.cz a začněte se s námi učit hned. You can do it!

Zeptejte se nás

Jsme tu pro Vás

Odebírejte náš newsletter

Učíme se s Vámi už 10 let!

Jazykové centrum Bučovice

Legionářská 138, 685 01 Bučovice

prihlaska@jazyky-bucovice.cz

Jazykové centrum Slavkov u Brna

Koláčkovo náměstí 727, 684 01 Slavkov u Brna

prihlaska@jazyky-bucovice.cz

Sledujte sociální sítě

Odebírejte náš newsletter a soutěžte o hodinu ZDARMA v JCB